×

Vapenvård steg för steg

Ibland kan det vara lite svårt att veta hur man bäst ska rengöra sitt vapen.
Därför har vi tagit fram en steg för steg guide med lite grundläggande tips.

  • Steg 1: Se först till att vapnet inte är laddat och ta ut slutstycket och eventuellt magasin. Kan man enkelt montera av kikarsiktet så gör man det med. Det underlättar om man har ett inskjutningsstöd som man kan lägga vapnet i så pipan är i våg. Montera in en Boreguide i lådan på en studsare. Montera på uppsamlaren på mynningen. 
  • Steg 2: Fukta lätt en läsklapp med vapenolja för att få bort de lösa partiklarna i pipan. Använd läskstången antingen delbar (som finns i rengöring satser) eller hel läskstång med jagg eller dragögla.
  • Steg 3: Spraya in Vapenrengöringsmedel i pipan och fördela med nylonborsten på läskstången. Vänta ca:15 minuter för medlet att verka. Fukta mässingborsten med vapenrengöringsmedel och för igenom 15-20ggr. Nu märks fördelen med uppsamlingsboxen för smutsen hamnar i den
  • Steg 4: Använd jagg eller dragögla med läsklapp och för igenom pipan några gånger, byt lapp mellan varje genomföring. Om lapparna är lite smutsiga repetera steg 2 tills lapparna inte är smutsiga. (Detta moment kan ta tid om man inte har gjort vapenvård på ett tag.) När lapparna är rena så fukta en läsklapp med vapenolja och dra igenom pipan för att avbryta processen om man använder tex solvent
  • Steg 5: Avsluta med att dra igenom bomullsborsten för att ta bort överflödig vapenolja i loppet. Har man mycket smuts i lådan samt slutstycket kan man använda verktygen för vapenvård för att ta bort gammal smuts. Vid halvautomater ersätter man läskstången med wire Cleaning kit. Olja in vapnet på utsidan för extra skydd och torka av överflödig olja. Slutstycket rengör man stötbotten och oljar in.

Följ oss på Instagram

Vi älskar att se när ni använder våra produkter. Tagga @greyoak_hunting och dela dina bilder med #greyoak_hunting så att vi och andra kan inspireras av dina bilder.